1.6. Mihin ulottuvuuteen teknologia vie meidät seuraavan kymmenen vuoden aikana?

 

Ericssonin julkaisemassa raportissa 10 Hot Consumer Trends 2030 käsitellään laajaa tutkimusta, jossa esitellään kymmenen uutta kuluttajatrendiä, joita teknologian uskotaan mahdollistavan tämän vuosikymmenen aikana. Tieto perustuu tutkimukseen, joka on teetetty jopa 50 miljoonalla ihmisellä, jotka ovat joko lisätyn todellisuuden eli AR:n, virtuaalisen todellisuuden eli VR:n tai virtuaaliassistenttien vakituisia käyttäjiä tai muuten näiden teknologioiden kannattajia. Tutkimus teetettiin sähköisenä kyselynä 15:ssä eri kaupungissa ympäri maailman, johon osallistujat jakoivat mielipiteensä tulevista kuluttajatrendeistä.

Tässä 10 kuluttajatrendiä: 

    1. Body bots - Ihmiskeholle suunnattua teknologiaa, joka vahvistaa kuluttajien hyvinvointia sekä henkisesti että fyysisesti. Tästä esimerkkinä puku, mikä ylläpitäisi hyvää ryhtiä päivän läpi oli hyvin kannatettu trendi.
    2. Guardian angels - Datan oma suojelusenkeli. Nämä ratkaisut vähentäisivät digitaalista jalanjälkeä, estäisivät elektronista vakoilua ja pystyisivät huijaamaan valvontakameroita. Tästä trendistä kuitenkin yli puolet osallistujista olivat vakuuttuneita siitä, että sillä kuitenkin olisi paljon haittavaikutuksia heihin itseensä.
    3. Community bots - Botteja, jotka edistävät yhteisöllisyyttä ja pitävät huolta turvallisuudesta. Esimerkiksi vaaratilanteen uhatessa jotakin naapurustoa, botti havaitsisi vaaran välittömästi ja ilmoittaisi tilanteesta koko yhteisöä.
    4. Sustainability bots - Kestävään kehitykseen tarkoitettuja botteja, jotka auttaisivat ilmastonmuutoksen vaikutusten hallitsemisessa: sopeutumista äärimmäisiin sääilmiöihin, keinoja energian säästöön sekä ratkaisuja puhtaalle vedelle. 
    5. Home officers - Teknologiset ratkaisut etätyölle oman kodin keskuudessa - innovatiivisia ja joustavia ratkaisuja sen helpottamiseen. Yksi ideoista oli kaiutin, joka tekisi huoneesta äänieristetyn.
    6. Explainers - Teknologiaa, joka pystyisi selittämään esimerkiksi eri applikaatioiden datan keruun ja sen käyttötarkoituksen. Yhtenä ideana oli myös automatisoidut rahoitusjärjestelmät, jotka auttaisivat kuluttajia sijoitusten ymmärryksessä.
    7. Connectivity gofers - Tämä trendi helpottaisi huikeasti yhteyksiä - niin sanotut älysignaalihakijat yhdistäisivät kuluttajan laitteen välittömästi parhaaseen mahdolliseen yhteyteen.
    8. Baddie bots - Tämä oli listasta kaikkein huolestuttavin ja negatiivisin trendi. Tällä botilla pystyy tekemään murtoja tai hyökätä ihmisten kimppuun kaikki sillä välin kun sen takana oleva henkilö pystyy pysymään täysin anonyyminä.
    9. Media creators - Median luonnin uskotaan siirtyvän automaattiseksi tai ainakin sen uskotaan tarjoavan sille runsaasti vaikutteita. Yli 60% osallistuneista innostui pelikonsolista, joka monitorisi  heidän tottumuksia ja käytöstä pelin suhteen.
    10. Bossy bots - Teknologian kehittyessä pystyy se analysoimaan dataa aina entistä paremmin ja siten myös antamaan sitä yksilöllisempiä neuvoja. Bottien uskotaan seuraavan vuosikymmenen aikana ymmärtämään yksilön luonteen niin, että pystytään tarjoamaan ystäviä, jotka ovat toisilleen hyväksi sekä henkisellä että fyysisellä tasolla.

Ericssonin raportin kuluttajatrendit tuovat mukanaan paljon positiivisuutta ihmisten arkeen - turvallisuutta, keinoja taistella ilmastonmuutoksen ongelmia vastaan, yhteisöllisyyttä sekä elämän yleistä helpotusta. Kuitenkin niinkuin kaikissa muissakin elämän osa-alueissa myös tällä huipputeknologian kehittymisellä on kääntöpuolensa. Teknologian kehittyminen voi mielestäni tehdä elämästä ihmisille jopa liian helppoa. Sen nojalla myös helpotetaan laittoman toiminnan toteuttamista sekä sen suojaamista. Aiheuttaako liiallinen kehitys loppupeleissä vain lisää ongelmia ihmiskunnalle vai kumoaako hyvät ja huonot puolet toisensa. 

 

Lähteet 

Kommentit

  1. Otsikko on pohtiva ja ajatuksia herättävän, hyvin käyty kaikki erilaiset ilmiöt teknologiakentässä läpi ja niiden pääasialliset vaikutukset. Koska aihe on laaja ja teksti vain lyhyt, on tiivistetty hyvin. Lähteet on laitettu hypernlinkeiksi oikeaoppisesti ja lähteet merkattu vielä tekstin loppuun. Teksti faktapohjaista, olisi voinut olla enemmän omaa pohdintaa tulevaisuuden vaikutuksien mietinnässä. Kiva ulkomuoto blogilla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit