5.5 Deepfake videot – huvittavaa vai enemminkin kauhistuttavaa?


Deepfake videot ovat netissä esiintyviä aidolta vaikuttavia huijausvideoita. Niiden ideana on liittää eleitä, ilmeitä ja sanoja jonkun naaman ja kehon tai jopa eläimen taakse. Tämä työkalu tarjoaa toki tilaa huumorille kuten vaikkapa meemeille, mutta sillä on kuitenkin myös ikävä, vakava kääntöpuoli. Huijausvideoilla pystytään laittaa ihminen tekemään ja sanomaan täysin väärennettyjä asioita. Esimerkiksi vaikkapa vaalien aikana on hyökätty poliitikkojen kimppuun vääristeltyjen videoiden avulla. (Tekniikka & Talous.) 

 

Deepfake Videos Are Getting Real and That's a Problem - WSJ
Deepfake video esimerkkejä.


Miten siis voimme olla varmoja, että netissä esiintyvässä videossa oleva ihminen oikeasti sanoi ja toimi niin? Nykypäivänä netissä törmää jatkuvasti kaikenlaiseen informaatioon ja tieto leviää salamannopeasti usealla eri alustalla. Tietoon tulisi aina suhtautua varautuneesti sekä kyseenalaistaa ja arvioida lähteen luotettavuutta. Tämä sama siis pätee myös videoihin. Ongelmana kuitenkin ilmenee se, että nykypäivänä deepfake videoita pystyy luomaan helposti ja edullisesti kuka tahansa, jonka lisäksi videot ovat myös hyvin vakuuttavia. (Two Minute Papers.)


Deepfake videoiden seurauksiin on suhtauduttava vakavasti, sillä ne voivat aiheuttaa paljon pahaa ja jopa kaaosta yhteiskunnassa. Nämä videot mahdollistavat ihmisten mustamaalauksen, mikä on erittäin vakava rikos (Minilex.). Deepfake videoita on käytetty muun muassa henkilöiden mustamaalaukseen, informaatiovaikuttamisen välineenä sekä myös pornoteollisuudessa. Esimerkkinä propagandasta on Ukrainan sodassa käytetty deepfake video, jossa Ukrainan presidentti Zelenskyi olisi muka käskenyt sotilaitaan antautumaan. (Aamulehti. Tekniikka & Talous.) 

 

Ei ole kuitenkaan mahdotonta spotata tällainen valevideo oikeasta. Ensimmäisenä on tärkeää pohtia sanoisiko videon henkilö oikeasti niin. Jos epäilyt heräsivät, seuraavaksi on tärkeää tutkiskella videota tarkasti ja yrittää huomata pienimpiäkin mahdollisia virheitä videosta: vääntyykö kasvot välillä epäluonnolliseen asentoon tai onko kasvojen liikkeet epätavallisia. Yksi hyvä keino valevideon tunnistamiseen on pyytää videon henkilöä kääntämään päänsä sivulle. Tässä vaiheessa teknologia usein rakoilee ja näyttää henkilön oikeita sivuprofiilin piirteitä. (Zdnet. Aamulehti.) Kun teknologia jatkaa kehittymistään, tulee tunnistamisesta varmasti tätäkin vaikeampaa. Kaikkein tärkeintä on siis pitää järki kädessä ja suhtautua netistä saatuun tietoon aina varautuneesti.

 

Lähteet

Tekniikka & Talous. Netin huijausvideot yleistyvät. Luettavissa: https://www-tekniikkatalous-fi.ezproxy.haaga-helia.fi/uutiset/netin-huijausvideot-yleistyvat-tehokas-ja-vaarallinen-tyokalu-mita-niille-voi-tehda/791e6137-5b59-42f2-a9b2-409d53ce30e5. Luettu: 29.9.2022. 

Two Minute Papers. Everybody Can Make Deepfakes Now. Katsottavissa: https://www.youtube.com/watch?v=mUfJOQKdtAk. Katsottu: 29.9.2022. 

Aamulehti. Aidon näköiset deep fake -valevideot naurattavat Tiktokissa, mutta niitä voidaan käyttää myös aseena sodassa. Luettavissa: https://www.aamulehti.fi/tiedejateknologia/art-2000009000747.html. Luettu: 29.9.2022. 

Minilex. Rikoslaki ja kunnianloukkaus. Luettavissa: https://www.minilex.fi/a/rikoslaki-ja-kunnianloukkaus. Luettu:29.9.2022.

Kommentit

Suositut tekstit